Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Bend, OR
    Posts
    250

    XO Type 2 derailleur not "clutching"

    Just installed a brand new XO Type 2 short cage rear derailleur, and the clutch mechanism doesn't seem to work. I can get the gears to skip around when bunny hopping out on the street, and when in the stand, there is not much resistance when I push forward on the cage (feels like a non-clutch derailleur). What do I do? Is it defective?

  2. #2
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Down In A Hole, Up in the Sky
    Posts
    24,935
    Mine broke in the first ten rides.
    Seems to be a common occurrance.
    Went to XT, and haven't looked back.

  3. #3
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Sweden/b'ham
    Posts
    1,112
    i already explained this to rideit in a previous thread, but he can't seem to figure out how to use an allen wrench i guess...

    pop the plastic cover off the clutch in the knuckle. you will see a big ass torx, but a 8mm allen will fit perfectly. tighten it a bit...and enjoy...

    [/URL]

  4. #4
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Down In A Hole, Up in the Sky
    Posts
    24,935
    No, mine was warrantied by SRAM, as it was more than just the clutch. (The opposite was occurring, too much tension/no return) Seems to be a rash of breaking derailleurs.

  5. #5
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Bend, OR
    Posts
    250
    Sweet, thanks! I'm pretty sure that worked. There's definitely more tension/resistance on the cage now. I'm going for a long-ass ride on Saturday, so we'll see how it works on the trail.

  6. #6
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Down In A Hole, Up in the Sky
    Posts
    24,935
    Cool, hope that solves it for you!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •